Blog

Όταν οι τοίχοι «μιλούν»…

480x325
Uncategorized

Όταν οι τοίχοι «μιλούν»…

   Περιπλανώμενος στην πιο κεντρική πλατεία της Bologna, την Piazza Maggiore, θα έρθεις αντιμέτωπος πολλές φορές με ανθρώπους που στέκονται με προσοχή στις γωνίες της στοάς, σκύβοντας ελαφρώς προς τους τοίχους. Μιλούν με ψιθύρους, σαν να εμπιστεύονται τα μυστικά τους στις πέτρες ή ακούνε με αφοσίωση, σαν να προσπαθούν να συλλάβουν τις ιστορίες που έχουν αποτυπωθεί στους τοίχους ανά τους αιώνες. Είναι η μαγεία του Palazzo del Podestà, όπου ο ήχος διαπερνά τον χρόνο και τον χώρο, ενώνοντας ανθρώπους και στιγμές σε μια μοναδική, ακουστική εμπειρία.
   Το Palazzo del Podestà ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια, χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε το 1201 και αποτέλεσε την κατοικία του Podestà, του ανώτατου αξιωματούχου της πόλης  ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διοίκηση αυτής καθώς και για την απονομή δικαιοσύνης. Το κτήριο φιλοξενούσε επίσης δημοτικές υπηρεσίες και δικαστήρια, γεγονός που το κατέστησε κεντρικό σημείο των διοικητικών λειτουργιών της Bologna.
   Με την πάροδο των χρόνων, το Palazzo del Podestà υπέστη πολυάριθμες  ανακαινίσεις και τροποποιήσεις. Μία από τις πιο σημαντικές συνέβη τον 15ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Aristotele Fioravanti, ο οποίος πρόσθεσε την εντυπωσιακή στοά και διαμόρφωσε το κτήριο χαρίζοντάς του ένα αναγεννησιακό ύφος.
   Το πιο ενδιαφέρον και παράξενο χαρακτηριστικό του Palazzo del Podestà όμως  είναι η ακουστική του. Είναι εντυπωσιακό πώς ο ήχος μπορεί να μεταφέρεται καθαρά αν δύο άτομα σταθούν σε διαγώνια αντίθετες γωνίες της στοάς και ψιθυρίσουν. Αυτή η ακουστική ιδιαιτερότητα, δεν είναι απλά ένα περίεργο και απόκοσμο φαινόμενο αλλά ένα θαύμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής που επιτρέπει ακόμη και στην πιο ψιθυριστή λέξη, να «ταξιδεύει» μέσα από τους καμπυλωτούς θόλους.
   Ο ρόλος αυτής της αρχιτεκτονικής ήταν ιδιαίτερα σπουδαίος, κρίσιμος θα έλεγε κανείς και είχε ως στόχο την προφύλαξη των ιερέων.  Θα αναρωτιέστε γιατί…
   Κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων, η εξάπλωση της πανώλης ( ή αλλιώς πανούκλα) είχε μολύνει χιλιάδες ανθρώπους. Οι μολυσμένοι, απομονωμένοι και απελπισμένοι, είχαν τεράστια ανάγκη από τη θρησκευτική εξομολόγηση αλλά η άμεση επαφή με τους ιερείς ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.
   Εδώ ακριβώς έρχεται η σημασία της μοναδικής αυτής ακουστικής. Οι αρχιτέκτονες της εποχής, κατανοώντας την ανάγκη για επικοινωνία χωρίς φυσική επαφή, δημιούργησαν μια στοά που επέτρεπε στους ασθενείς να εξομολογούνται ψιθυρίζοντας στους τοίχους, ενώ οι ιερείς μπορούσαν να τους ακούνε καθαρά από την άλλη άκρη, χωρίς να διακινδυνεύουν την υγεία τους. Αυτή η καινοτόμα λύση έσωσε πολλές ζωές, επιτρέποντας τη συνέχιση της θρησκευτικής πρακτικής σε καιρούς μεγάλης κρίσης.
   Εάν είστε λάτρης της ιστορίας , της αρχιτεκτονικής ή απλώς αναζητάτε μια μοναδική εμπειρία τότε αξίζει να επισκεφτείτε το κτήριο αυτό. Πλησιάστε προσεχτικά και κάνετε ησυχία, έτσι θα ακούσετε τα ψιθυρίσματα των αιώνων, θα νιώσετε τη μαγεία του παρελθόντος και θα ταξιδέψετε σε μιαν άλλη εποχή. Εκεί που οι τοίχοι «μιλούν» και οι ιστορίες ζωντανεύουν….

“La vita è bella con la lingua italiana”
Νατάσα Θεοχάρη